6 leuke tips om gebaren aan te leren

gebaar-spelen_blog (002)

6 Leuke tips om gebaren aan te leren

Even voorstellen

Ik ben Jeanine (37) moeder van Joas (7 downsyndroom), Jens (6), Juup (3) en Jilou (0). Bijna acht jaar geleden werd onze zoon Joas geboren met downsyndroom. Bij veel kinderen met downsyndroom komt spraak pas later op gang, en soms helemaal niet. Dit ervaarden wij ook bij Joas. Hij maakte wel veel geluiden, maar echt praten was lastig voor hem. Daarnaast zagen wij dat het ‘begrip’ er wel was. In een wereld die draait om gesproken taal wordt het wel heel lastig als je niet kunt aangeven wat je wilt, hoe je je voelt of als je iets wilt vragen.
Daarom werd ons aangeraden om gebruik te maken van gebaren. Waarom gebaren, hij is toch niet doof. Nee, dat klopt inderdaad. Hij is niet doof ( wel Oost-Indisch doof overigens). Maar kinderen (met of zonder downsyndroom) zijn visueel sterker dan auditief. Dus als praten lastig is, dan bieden gebaren een uitkomst, want deze zijn natuurlijk visueel!
Maar waar begin je? En nog belangrijker hoe maak je dit leuk voor een kind? Al snel werden wij gewezen op de producten van Lotte & Max. Wij hebben meteen de DVD’s van Lotte en Max aangeschaft en daarnaast de posters. Joas vond het prachtig. De DVD’s werden grijs gedraaid en bij elk liedje stond hij vrolijk mee te zingen en te dansen.
Wij hebben allemaal leuke activiteiten bedacht om het voor Joas, en ook voor ons, leuk te maken om gebaren te leren. Deze willen wij graag met jullie delen. Want het wiel hoeft natuurlijk niet opnieuw te worden uitgevonden.

Tip 1 – Maak een brievenbus

Laat je kind een leuke brievenbus knutselen van een schoenendoos. Heerlijk kliederen met verf, of stickers plakken, of gewoon lekker kleuren. Gebruik de gebarenkaarten van Lotte en Max. Bij elk kaartje waarbij het juiste gebaar wordt gemaakt, mag de kaart in de brievenbus. Whoehoee, dik applaus!

Tip 2 - Onder je tafelzeil

Wij vonden het soms lastig om momenten te vinden om extra te oefenen. Of we kwamen er aan het einde van de dag achter dat we het weer ‘vergeten’ waren. Hier hebben we iets op bedacht. Heb je een doorzichtig tafelzeil op je tafel, of een placemat? Schuif hieronder de posters of gebarenkaarten van Lotte en Max. Zo kun je na het eten elke keer even 10 minuutjes oefenen en vergeet je dit niet. Het ligt immers voor je neus.

Tip 3 - Speelgoed en familie

Maak vooral gebruik van de belevingswereld van je kind. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Print foto’s van papa en mama, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes. Maar bijvoorbeeld ook speelgoed waar vaak mee wordt gespeeld. Die ene speelgoedauto, de favoriete pop of lievelingsboek. Maar hier foto’s van en print ze uit. Zo maak je je eigen kaartjes waar je de gebaren bij kunt doen. Dit werkte bij ons erg goed. En het kan natuurlijk ook zonder kaartjes. Zie filmpje! Gewoon lekker met speelgoed de kleuren leren.

Tip 4 - Vliegenmepper

Leg de gebarenkaarten (van Lotte en Max) willekeurig op tafel neer. Geef je kind een vliegenmepper. Stel je kind in gebarentaal de vraag: ‘Waar is de …..?’ Dit mag hij dan aanwijzen door met de vliegenmepper op het plaatje te slaan. Zo oefen je niet alleen het maken van gebaren, maar ook het begrip hiervan. En heerlijk om even wat energie kwijt te kunnen!

Tip 5 - Gebaar van de dag

Introduceer het gebaar van de dag. Hang dit kaartje of pictogram op een plek waar je elke ochtend langskomt, bijvoorbeeld op de voordeur, op de wc, of misschien wel weer onder het tafelzeil. Zo leer je een gebaar per dag.

Tip 6 - Poppenspel

Gebruik poppen bij het aanleren van gebaren. Want poppen kunnen als geen ander op een bijzondere manier contact maken met je kind. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de poppen van Lotte en Max. Mochten ze bijvoorbeeld de dvd’s van Lotte en Max al kijken, dan zal het een feest van herkenning zijn!
En in het kader van, we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden, welke ‘tip van flip’ heb jij nog voor andere ouders?