Het team van Lotte en Max - Heleen

Wie is Heleen?

"Bij Lotten en Max komen mijn liefde voor taal en theater samen!"

Hi, ik ben Heleen van Maldegem, 26 en wonend in Amsterdam. Ik heb een achtergrond in theater en werk als zelfstandige in de creatieve sector als actrice, cameravrouw en editor. Vanwege mijn grote liefde voor taal ben ik een paar jaar geleden begonnen aan de opleiding tot Tolk Nederlandse Gebarentaal. Bij Lotte en Max komen mijn liefde voor theater en taal samen. Het is mijn droom om mijn mediawerk en mijn fascinatie voor visuele taal nog meer te kunnen combineren.

Via via leerde ik een tolk kennen met, net als ik, een creatieve achtergrond. Dit bleek een van de vaste actrices bij Lotte en Max te zijn en zij heeft me geïntroduceerd in het team. Ik voelde me gelijk helemaal thuis!

Leijpark 2

Waarom wil je tolk worden?

Ik ben nog in opleiding tot tolk. Ik begon aan de opleiding omdat ik gebarentaal wilde leren maar heb tijdens de opleiding zoveel geleerd over communicatie en de dovencultuur dat de liefde veel groter is geworden dan alleen de taal.

e43379b7-e7ea-4d0d-ba0d-983d042d7270

Wat vind je het mooiste aan je werk bij Lotte en Max?

"Er gebeurt elke voorstelling iets bijzonders"

De voorstellingen bij Lotte en Max zijn altijd anders. Soms heb je een groep die alle gebaren meedoet en het liefst nog meer gebaren wil leren, soms een groep waarbij het naar de voorstellingszaal gaan al een enorme stap is. Ik vind het het allermooist om een communicatie groei te zien bij het publiek. Of dit nou het leren van een nieuw gebaar is of het stiekem heel voorzichtig maken van een gebaar als je denkt dat niemand het ziet, of iemand die eigenlijk niet durft maar toch even het podium op komt. Er gebeurt elke voorstelling iets bijzonders.