Het team van Lotte en Max - Renske

Wie is Renske?

"Ik heb Lotte en Max bedacht en van de grond af helemaal opgezet"

Ik ben Renske Douwes Dekker, ik ben opgeleid tot filmmaker, ik hou van muziek maken met mijn bandje en wereldkoor, fanatieke voetballer en gek op mijn lekkere gezinnetje met drie meiden, man en hond. Mijn droom? Dat iedereen erbij hoort en dat we samen spelen en samen leren. Ik ben een dromer, maar vooral ook echt een doener. Ik heb Lotte & Max bedacht en van de grond af helemaal opgezet. Als ik nu kijk wat er staat ben ik best wel beetje trots! Op ons team, op jullie en hoeveel gebaren jullie allemaal bij elkaar geleerd hebben!

boek logeren cato

Waarom gebarentaal?

Cato, mijn dochter is vlak na haar geboorte heel lang beademd geweest en daardoor stembandproblemen gekregen. Jarenlang ademde ze door een tracheacanule een plastic buisje. Samen met haar tweelingzus leerden we hen gebarentaal. In het begin was dat niet gemakkelijk. We kwamen erachter dat er nog nauwelijks iets was om kinderen gebaren te leren. Op onze cursus haakten andere ouders af. Zo zonde want taalontwikkeling is super belangrijk voor de algehele ontwikkeling van kinderen. Met taal kun je denken!

Stichting Praten met je Handen

Kinderen zijn op die leeftijd afhankelijk van de inzet van hun ouders, maar soms is het ook veel. Door medische zorgen en de dagelijkse taken kan het leren van gebarentaal niet de prioriteit krijgen die het nodig heeft. Terwijl het juist zo belangrijk is om vroeg te beginnen. De gevoelige fase van het brein om taal te verwerven moet je goed benutten! Het voelt oneerlijk dat kinderen niet altijd voldoende kansen krijgen. Zeker de kinderen die het al zwaar hebben. Mijn man is tekenaar en we besloten om iets te doen voor gezinnen in  dezelfde situatie. De oplossing voor gezinnen is om leuk en laagdrempelig lesmateriaal te maken. Zo leren ouders samen met de kinderen. Spelenderwijs gaat leren vanzelf. Inmiddels zijn we 15 jaar verder. We hebben stap voor stap een hele methode ontwikkeld. Om je goed te kunnen uiten en tot een volledige taalontwikkeling te komen moet je een flinke woordenschat hebben. We hebben niet stilgezeten! Een videoserie, schoolpakketten met online leeromgeving, theatershows, e-learnings, gebarenwoordenboek en een kindergebaren app. Cato is inmiddels 16 en het gaat hartstikke goed met haar. Onlangs heeft ze meegeschreven aan het boek Logeren met Lotte & Max! Bijzonder dat we dit samen kunnen doen!

We horen nu vaak terug dat juist het gebaren leren met Lotte & Max families zoveel plezier geeft! Geen verzwaring, maar juist verlichting! 

14 bal gebaar
Renske met baby

Mooiste ervaring?

"Het mooiste is om met eigen ogen te zien wat we teweeg brengen!"

Ik vind het heel leuk om samen te werken en mensen om me heen te verzamelen met kennis en kunde en dan samen iets heel tofs maken! Ben héel blij met ons dreamteam. Vorig jaar met corona heeft iedereen alles uit de kast getrokken om toch onze projecten te laten draaien. Dat laat zien hoe we samen geloven in wat we doen.

Het mooiste vind ik het om met eigen ogen te zien wat we teweegbrengen. Vooral met theatershows op school. Dan komt alles samen, echt een climax! De kinderen hebben van te voren weken gebaren en liedjes geoefend. En als we dan langskomen en je ziet hele klassen en alle leerkrachten vol enthousiasme meezingen en gebaren dan ben ik intens tevreden. Daar doe ik het echt voor. Het zijn allemaal zaadjes die je plant. Waar meet je succes aan af? Nou ik niet aan geld, maar aan wat we voor kinderen en hun ontwikkeling kunnen betekenen.

Wat brengt de toekomst?

Om kinderen, die niet of moeilijk kunnen praten, én volwassenen iets aan te reiken om met elkaar te kunnen communiceren. En dat op een speelse en plezierige manier!