Het team van Lotte en Max - Sebastiaan

Wie is Sebastiaan?

"Dat ene filmpje werden er honderden"

Ik ben Sebastiaan, vader van twee kinderen, mijn twee grote drijfveren in het leven. Inmiddels werk ik alweer 14 jaar als tolk gebarentaal. Voor die tijd heb ik onder andere psychosociale therapie gestudeerd en opleidingen gevolgd om coach en supervisor te worden. Naast het prachtige werk voor Lotte en Max ben ik ook nog trouwambtenaar en mag ik huwelijken sluiten, met of zonder gebaren.

 

Eind 2012 werd ik gebeld door Renske, oermoeder van Lotte en Max. Zij wilde graag een man in het team. Of ik 'een filmpje' voor haar wilde opnemen. Nou dat heb ik geweten. Voor dit filmpje bracht ze haar complete koffer met verkleed kleding mee en het fantastische gele schuifboek met gebaren. Samen hebben wij het 'filmpje' gemaakt, niet wetende wat de gevolgen zouden zijn. Van het een kwam het ander, en dit ene filmpje werden er uiteindelijk honderden en zo werd ik onderdeel van het team. We namen dvd's op, bedachten theatervoorstellingen en lespakketten voor scholen en andere instanties.

Sebastiaan
gebarencoach-2

En toen....?

Toen kwam het idee dat Orissa en ik zelf ook met de poppen aan de slag moesten. Ik was niet direct om, dat zeg ik eerlijk. Als volwassen man met een pop? Maar het charme offensief werd ingezet. Lindai (poppenspeelster) kwam bij mij thuis om er eens over te praten. Mijn dochtertje lag met de griep op de bank. Lindai had haar popje (meer een soort van lapje) meegenomen. 'Flossy' kijkt naar de muur waar een foto van mijn kinderen hangt. Toen ik de vraag beantwoordde of dat jongetje op de foto mijn zoon was realiseerde ik me dat ik antwoord had gegeven tegen een pop.. een lapje.. met de stem van Lindai! Ik keek het zelfs aan. De eerste steen was gelegd en we weten inmiddels waar dit toe heeft geleid!

Stoplicht kijken sebas
YTSINT

Wat vindt je het mooiste aan je werk bij Lotte en Max?

"Ik realiseerde me dat ik antwoord had gegeven aan een popje"

Het is waanzinnig mooi als het weer is gelukt om kinderen (en ssst ook vaak de volwassenen) iets sterker te maken. Communicatief sterker, maar ook emotioneel, sociaal, mentaal. Door de gebaren, het poppenspel, de traningen en alles wat Lotte en Max eigen maakt, zijn we hier al vaak getuige van geweest. Steevast met bijzonder veel plezier, met de kinderen, maar ook als team.

Het werk bij Lotte en Max is leuk én uitdagend. Ik ben nog steeds blij met de kans die Renske me heeft geboden en ben er dan ook erg trots op dat sommige kinderen me zien als grote broer of zelfs als de vader van Max!