Hoe oud moet mijn kind zijn om gebaren te leren?

gebaar-eten_blog

HOE OUD MOET JE KIND ZIJN OM GEBAREN TE LEREN?

Een mooie motivatie om met kinderen te starten met gebaren is puur de wens om elkaar te leren kennen. In dat eerste levensjaar gebeurt er zoveel en hoe leuk is het als je een inkijkje krijgt in wat je kindje bezighoudt, wat hij leuk vindt en wat hij graag wil. Maar wanneer kun je hiermee starten? Wanneer is je kind oud genoeg om dit te leren en op te pikken? En natuurlijk ook belangrijk, wanneer begrijpen kinderen 'taal'?

Alle kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo

Het is ook helemaal geen wedstrijd wie het eerst praat, wie het eerst loopt, wie als eerste omrolt. Soms ben je geneigd te gaan vergelijken met andere kinderen, maar probeer daar niet al te veel op te letten en vooral je focus te houden op je eigen kind. Elk kind volgt zijn eigen pad. En elk kind zal ook zijn eigen pad bewandelen bij het aanleren van gebarentaal.

Zelf baby's zijn verstandelijk al in staat om gebaren te leren

Wat we vroeger niet wisten is dat zelfs baby’s verstandelijk al ver genoeg zijn om taal te kunnen begrijpen. Door kinderen gebarentaal te leren, kom je daar achter. Gebaren zijn voor je baby namelijk al goed te volgen, beter dan gesproken taal. Hoe dit komt? Een baby is visueel ingesteld en neemt alles wat om zich heen gebeurt in zich op. Bovendien kunnen ze deze 'bewegingen' al snel na doen. Sneller dan dat ze gesproken taal kunnen produceren. Dat komt omdat de grove motoriek van de handen eerder ontwikkeld is, dan de fijne motoriek die nodig is om een woord te zeggen.

Praten is namelijk best ingewikkeld.

Klanken komen uit een mond, waarbij je niet goed kunt zien wat daarbinnen allemaal gebeurt. Lippen en tanden blokkeren het zicht op een tong die verdraait ingewikkelde dingen doet. Om als kind het gesproken woord na te bootsen moet je ook nog eens een keer allemaal kleine spiertjes aansturen. Veel te moeilijk voor een baby. Ze oefenen er wel al mee, maar het is voor een ouder niet te achterhalen wat de betekenis van al dat gebrabbel is.
Kinderen van dove ouders die al heel vroeg en veelvuldig gebaren aangeboden krijgen, zullen waarschijnlijk eerder gebaren dan andere kinderen. Maar doorgaans kunnen kinderen vanaf acht à tien maanden hun handen gebruiken om zelf betekenisvolle gebaren te maken. Dit is vele maanden eerder dan dat ze verstaanbaar kunnen spreken.

Brabbelen met je handen

Op het moment dat je baby zelf gebaren gaat terug produceren, zullen deze gebaren nog slordig zijn, een soort van 'brabbelen met je handen'. Maar je zult zien dat dit snel verbetert. Ouders kunnen daardoor eerder begrijpen wat hun spruit probeert duidelijk te maken. Deze succeservaring vraagt om meer en zo wordt de taalverwerving gestimuleerd. Omdat je naast het gebaren ook blijft spreken met je kind zal ook de spraakontwikkeling eerder op gang komen. Je kan dus al veel eerder met ze communiceren dan je voor mogelijk had gehouden.
Een aanwijzing dat je kindje verstandelijk en fysiek klaar is om ook zelf gebaren te maken, is als het kan zwaaien, wijzen of zijn/haar handen naar je uitstrekt om opgepakt te worden.

Dus bij welke leeftijd kun je starten met gebarentaal?

Je moet een gebaar vaak voordoen voordat ze je begrijpen. Als ze je begrijpen duurt het ook nog even voordat ze het gebaar kunnen nabootsen. Dus je moet altijd een beetje vooruit werken bij het aanleren van gebarentaal. Met het aanbieden van gebaren kun je starten als je baby zes maanden is. Wat later mag natuurlijk ook. Als je baby namelijk iets ouder is, kan hij waarschijnlijk ook wat eerder terug gebaren. Uiteraard kun je ook eerder starten. Je hebt dan zelf wat meer tijd om te oefenen met de gebaren en het toepassen ervan, maar verwacht nog niet van het kindje dat ze dat al met vier maanden allemaal kunnen volgen. Daarnaast zou het jammer zijn als het gaat demotiveren dat je lang moet wachten om resultaat te krijgen.

Mijn kind begint al te praten, heeft het dan nog nut?

Zeker, ook als uw kind al wat ouder is, zijn er nog veel voordelen waar jullie wat aan hebben. Het ondersteunt de sociaal emotionele ontwikkeling en de taal- en cognitieve ontwikkeling. Het stimuleert creativiteit en motorische vaardigheden. Heel veel woorden zijn nog lastig voor een dreumes, peuter. Dit levert vaak veel frustratie op. Vandaar de term peuterpubertijd. Gebaren zijn dan een welkom alternatief om op terug te vallen.
Elke hulp bij het aanleren van gebarentaal is mooi meegenomen. Daarom hebben wij leuke gebarenkaarten, dvd's en posters ontwikkelt die je hierbij kunnen helpen. Tevens hebben wij een mooi videokanaal met meer dan 350 gebaren! Kijk voor alle mogelijkheden op de website.