Over ons

Gebaren zijn de sleutel tot contact en optimale ontwikkeling!

Over ons

Gebaren zijn de sleutel tot contact en optimale ontwikkeling!

Onze missie

Onze missie is gebarentaal laagdrempelig te maken zodat iedereen kan ervaren hoe leuk, makkelijk en belangrijk het is! We hopen zo dat er geen mensen geïsoleerd raken. Dat iedereen erbij hoort, dat kinderen samen spelen en samen leren en dat op de werkvloer iedereen zich welkom voelt!

We doen dat door mooi lesaanbod te maken. Zoek je een training, Live of online, meer verdieping van je gebarentaal kennis, of wil je je woordenschat uitbreiden? Zoek je een oefenmodule voor met de kinderen, een teamtraining of een cursus voor je zelf? Wij laten al jullie wensen in vervulling gaan!

Ontstaan

In 2008 zijn we begonnen met ons kinderprogramma ‘Gebarenles met Lotte & Max’.
Spelenderwijs gebaren leren! Dat is onze kracht. Spelend leren gaat vanzelf. Van een boekje met een dvd zijn we doorontwikkeld tot een deskundige organisatie. Mensen weten ons te vinden. Onze programma's draaien op Scholen, logopedisten komen voor bijscholing. We blijven met nieuwe toepassingen komen om in te spelen op jullie leerbehoefte.

logo Gebaren met Lotte & Max

Voor Renske Douwes Dekker, de oprichtster van "Gebarenles met Lotte & Max" was het weliswaar een heel ander verhaal. De serie ‘Gebarenles met Lotte & Max’ is uit nood geboren. Renske, oorspronkelijk filmmaakster van beroep, zocht naar een prettige manier om gebarentaal te leren aan haar toen acht maanden oude tweeling. Eén van haar dochters had een canule en kon daardoor niet praten. Omdat Renske alleen lesmateriaal voor volwassenen vond, besloot ze het zelf te ontwikkelen. “Het is een moeilijke tijd, wanneer gezinnen door de medische mallemolen gehaald worden. Ze zien zich vaak geconfronteerd met allerlei dingen die hun kinderen niet kunnen; niet praten, niet horen, niet lopen, niet begrijpen...Veel om te verwerken. Dan is het superbelangrijk, als er ook iets positiefs is en om dagelijks samen te werken aan iets dat wel kan! Het helpt gezinnen beperkingen te accepteren en te kijken naar mogelijkheden! Dat gun ik iedere ouder en ieder kind! Gebaren zijn de sleutel tot de deur naar de optimale ontwikkeling voor je kind!” 

Renske met baby

"Gebarenles met Lotte & Max heeft ons enorm geholpen ondersteunende gebaren goed op de kaart te zetten in onze organisatie! Deskundige ervaren trainers en prachtig materiaal om mee te werken. 

Ans de Drager

- Kinderdagverblijf project -

We hebben met veel plezier het schoolproject afgerond! Nu weten we hoe we zelf verder kunnen! Dank voor wat we nu en in de toekomst gaan leren!

Loes Schaap

- Speciaal onderwijs -

Ook voor de ouders heeft Gebarenles met Lotte & Max enorme voordelen; je leert samen, je kunt gewoon over hun schouder meekijken naar de filmpjes, waarin door middel van liedjes en verhaaltjes gebaren worden uitgelegd. En op zo’n manier dat kinderen gelijk mee willen doen. Heel veel kindjes zijn gek op Lotte en Max en draaien de filmpjes grijs. En dat is goed, want juist door herhaling leren ze. Jonge kindjes verkiezen Lotte & Max vaak boven andere programma’s.

Veel belangstelling voor gebarentaal

Gebarentaal staat tegenwoordig enorm in de belangstelling. Gelukkig maar, want hoe meer mensen gebaren leren des te beter.
Of je nou graag met je dove buurvrouw of met je baby wil gebaren, iedereen kan bij ons terecht!

woordenboek-LOGO-gebarenles

Veel voordelen

Kinderen die Lotte & Max kijken, bouwen een flinke woordenschat op, nog voordat ze kunnen praten. Hierdoor komt ook de gesproken taal veel eerder op gang dan bij leeftijdsgenootjes. Het stimuleert dus op een positieve manier de taalontwikkeling. Maar het allerbelangrijkste is het plezier dat beleefd wordt en de band die je samen opbouwt door het communiceren met gebaren.

Lees hier het blog "De belangrijkste voordelen op een rijtje!"

Elk jaar werd er met een klein bevlogen team 1 dvd gemaakt en met de opbrengsten kon het volgende jaar er weer een nieuw seizoen gemaakt worden. Orissa Oldenburger en Sebastiaan Boogaard zijn de presentatoren, zij geven korte uitleg over de gebaren en hoe je ze het beste kan onthouden. Zij doen dit in ‘Nederlands met gebaren’ (NmG.) Joerie van Zuijlen is gebarentaaldocent, samen met zijn zus Merel hebben ze veel thema’s ook in de Nederlandse gebarentaal gedaan (NGT).

Wat begon met 1 dvd, is uitgegroeid tot een hele serie. In totaal zijn er nu 11 seizoenen met alle thema’s die jonge kinderen nodig hebben om zich volledig uit te drukken. Er is een meervoudige aanpak van taal gebruikt, visueel, verbaal en motorisch, waardoor kinderen het makkelijk oppakken.

Met Renske haar tweeling gaat het heel goed. Ze zijn inmiddels vijftien en helpen nog steeds regelmatig mee. Vroeger deden ze braaf de gebaren voor en nu helpen ze met de webwinkel en schrijven ze mee aan een nieuw boek ‘Logeren met Lotte & Max’.

boek logeren cato

Stichting Praten met je handen

In 2016 is stichting Praten met je handen begonnen met Schoolprojecten met trainingen en theatervoorstellingen. Elk jaar proberen we meer lesmateriaal te ontwikkelen en meer scholen te bezoeken. Er is inmiddels een uitgebreide methode met allerlei video’s en lesideeën om de gebaren dagelijks veel te oefenen. We hebben inmiddels drie lespakketten van 6 weken, 7 bijbehorende online modules met totaal 50 thema’s en 350 gebaren. Vorig jaar hebben we met dank aan vele fondsen een Verdiepingscursus tot Gebarencoach ontwikkeld en een Gebarenles programma specifiek voor kinderdagverblijven.

Montessori/Pre-School Class Listening to Teacher on Carpet

Dit jaar hebben we een ANBI status aangevraagd en ontvangen om het makkelijker te maken fondsen te vinden om ons te helpen met het inzamelen van genoeg geld voor de App en schoolprojecten.

Lees meer over stichting Praten met je handen.

gebarenwoordenboek
team-frida3

Gebaren voor volwassenen

In 2020 zijn we gestart ook met het Gebarenwoordenboek om aan de grote vraag naar méér gebaren te voldoen. Eigenlijk iedereen die eenmaal begint, is niet meer te stoppen. Er komen altijd veel vragen binnen met wat het gebaar is voor… pindakaas, hagelslag, tsja eigenlijk al het broodbeleg, al het fruit, alle beroepen en alle voertuigen…

Met de komst van het Gebarenwoordenboek kun je nieuwe gebaren eenvoudig zelf opzoeken en ook nog eens met behulp van een stap-voor-stap leerroute begeleid worden om te werken aan je gebaren-woordenschat!

Gebaren voorgedaan zien worden is één ding, gebaren zelf maken is een tweede. Daarom hebben we ook allerlei verhaaltjes waarin je de gebaren kan oefenen en ook hoe je ze in zinsverband kan toepassen. Binnen de kortste keren kun je allerlei gesprekjes gebaren.

Niet iedereen zit te wachten op een kinderprogramma om gebaren te leren, dat begrijpen we heel goed! Vandaar dat we het Gebarenwoordenboek echt voor volwassenen gemaakt hebben. Maar wel weer zo dat de wat oudere kinderen ook best mee kunnen leren. Samen met een heel team van mensen voor wie gebarentaal hun moedertaal is, willen we het leuk en afwisselend voor jullie maken.

Sparen voor een App

mobiel videokanaal

Met onze stichting 'Praten met je handen' werken we al 10 jaar aan een app. We sparen nog voor de uitvoering. Dit jaar zal er een eerste versie komen. Goed om te weten dat de opbrengsten van de winkel gebruikt worden voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Dit jaar dus voor een superleuke app! Leuk om te weten dat je hieraan bijdraagt, toch?! Doordat jij meer leert, help je ons meer lesmateriaal te maken! Goed bezig!

Achter de schermen

Renske met baby

Renske Douwes Dekker

Initiator en Directeur
Oprichter en motor achter stichting 'Praten met je handen'

Maak kennis met Renske

WhatsApp Image 2022-09-26 at 4.13.02 PM

Marlies Straatsma

Projectmanager en Tolk
Duizendpoot. Staat klaar voor al je vragen.

Maak kennis met Marlies

team-jeanine

Jeanine Boerendans

Klantenservice
Schrijftalent en helemaal thuis met social media!

WhatsApp Image 2022-09-26 at 9.12.42 PM

Maaike Spiekerman van Weezelenburg

Technische ondersteuning
Zorgt dat alles draait als een zonnetje!

WhatsApp Image 2022-09-26 at 2.00.37 PM

Roelinde Brons

Webbeheer
Onze rots in de branding.

5e820cce-9e7f-41fb-bcc5-85b25a9fe2f8

Ester Bergmans

Projectleider Schoolprojecten
Deze topper regelt alles omtrent onze schooltrajecten!

Maak kennis met Ester

Trainers

team-sebastiaan2

Sebastiaan Boogaard

Vaste kracht en grote inspirator tijdens schoolprojecten. Presentator in vele gebarenvideo’s. Senior trainer.

Maak kennis met Sebastiaan

team-frida3

Frida van der Meijden

Gebarentaal is haar moedertaal. Coördinator van het Gebarenwoordenboek en specialisten trainer.

team-orissa

Orissa Oldenburger

Vanaf dag 1 betrokken bij de ontwikkeling van de methodiek. Bekend van de 'Lotte & Max’ video’s en ‘Gebarenpret’.

team-judith

Judith Duijn

Gespecialiseerd in kinderdagverblijf trainingen. Zeer geliefd en betrokken trainer met de meeste vlieguren.

Maak kennis met Judith

Gebaar poes

Heleen van Maldegem

Multitalent, actrice en student tolk gebarentaal. Draait haar hand er niet voor om van alle voorstellingen alle rollen in te studeren.

Maak kennis met Heleen

team-Maartje

Maartje de Bruin

Poppenspeler: Zo breng je een pop dus tot leven! Moeder van 2 slechthorende jongens. Traint en speelt in de voorstellingen.

LINDAI_TEAM

Lindai Boogerman

Poppenspeler: Vanaf de allereerste schoolprojecten en opnames er al bij!
Onze Sesamstraat poppenspeler
leert je de fijne kneepjes.

Maak kennis met Lindai

foto

Andrea Gerritsen

Gebarendocent: Afgestudeerd docent gebarentaal aan de Hogeschool van Utrecht. Bevlogen en betrokken trainer.