5 tips om te starten met gebarentaal!

gebaar-poes_blog

Wil je graag starten met gebaren maar weet je niet hoe? Hierbij 5 tips om meteen aan de slag te gaan.

Het is makkelijker dan je denkt! Je hoeft geen hele gebarencursus te volgen om te starten met gebaren. Je hoeft er ook geen hele studie voor te doen. Begin vandaag nog!

Tip 1! Kies gewoon een paar woorden die je vaak op een dag gebruikt.

Meestal starten ouders met eten, drinken, slapen, papa, mama en een huisdier zoals hond of vogel. Begin met een paar gebaren en bouw dit rustig uit.

Tip 2! Elke keer als je het woord zegt, maak je het gebaar erbij.

Gewoon blijven praten dus, want dat wil je uiteindelijk ook graag dat ze leren, toch?

Tip 3! Herhaal, herhaal, herhaal!!!

Voordat je kindje doorheeft wat je bedoelt met al dat gezwaai, moeten ze een gebaar heel vaak gezien hebben. Dat betekent veel herhalen en houd vol! Geef niet op. Persoonlijk vond ik het begin de lastigste periode waar je even doorheen moet. Pas als ze terug gaan gebaren wordt het echt leuk. Gelukkig maken de vrolijke materialen van Lotte & Max het een beetje makkelijker voor jullie om in deze fase te oefenen.

Tip 4! Let er op dat je de gebaren op het juiste moment doet.

Doe niet het gebaar voor slapen, als je gaat eten, dan wordt het heel verwarrend.

Tip 5! Blijf positief!

Op een gegeven moment gaan ze je begrijpen, maar kunnen ze je nog niet nadoen. Dan zie je het kwartje vallen en gaan die handjes enthousiast meedoen! In het begin is het nog een beetje onhandig, dit hoort bij het leerproces. Dan brabbelen ze een beetje met hun handen. Het is dan verleidelijk om ze te gaan verbeteren, maar houd je in! Ga niet zeggen; “nee je doet het niet goed.” Geef een complimentje voor elke poging die ze doen en doe zelf het gebaar nog een keer goed voor. Daar bereik je veel meer mee!

Mijn dochter haar eerste gebaar was VOGEL. Ze was 8 maanden en zag buiten in de tuin een duif. Ze vloog driftig wapperend op uit haar stoel. Vol verwachting keek ze naar mij of ik het ook wel gezien had? Ik beantwoordde haar natuurlijk met grote vleugelslagen. Een prachtig moment! Ik was zoóoo trots, die prachtige kleine knuistjes. Vanaf dat moment was het eigenlijk eenvoudig! Ons enthousiasme werd groter naarmate de gebarenschat groeide.
Dus begin meteen en houd vol, jullie inspanningen worden beloond!

Wij helpen graag bij het aanleren van gebaren.

In de webwinkel van Gebaren met Lotte & Max hebben we een mini boekje voor maar 3,50 euro met de 10 eerste gebaren. Die kan je ook gratis online bekijken. Een gebarenboek met 277 basisgebaren kost €7,50.

Je kan ons videokanaal 7 dagen gratis uitproberen. Het eerste paarse seizoen ‘Praten met je handen’ is geschikt om mee te starten. Ook kijken kinderen graag het gele thema over de boerderijdieren.

Het meest bekeken seizoen is eigenlijk de rode over de ’Bekende kinderliedjes’. Die kan je vast al snel meezingen en gebaren.